Wydawnictwo
Mam pytanie, czy biorąc pod uwagę ostatni rok - dwa lata segment wydawniczy jest dla spółki rentowny? Jeśli nie, to jaki jest cel dalszego utrzymywania tej działalności? Patrząc obiektywnie na ostatnie debiuty, to wydawnictwo powinno zostać zamknięte. Nie przekonuje mnie także zmiana profilu tego segmentu, zaprezentowana w nowej strategii.
Mamy pierwszy debiut gry z wydawnictwa w ramach nowej strategii. Niestety jest to kolejna niszowa gra, w peaku osiągnęła zaledwie niecałe 600 osób w grze na Steam (wynik o połowę gorszy niż Indika). Wydaje się to potwierdzać brak ekonomicznego uzasadnienia dla utrzymywania wydawnictwa.
Nie znam liczb co do Death Howl ile zostało zainwestowane, a ile będzie przychodu w Q4, ale z pozytywnych komentarzy graczy, widzów na streamie wydaje się, że tego typu gry, jeżeli naprawdę dobrze zrobione, poprawiają i pobudzają pozytywny sentyment do spółki, jest więcej newsów, jest więcej ruchu na Steamie, na mediach społecznościowych. Ja osobiście oceniam nawet tak "niszowe" premiery jak Death Howl bardzo pozytywnie, to naprawdę solidny tytuł, (niewykorzystujący AI, co skutkuje, i słusznie, review bombingiem), co do którego nie ma komentarzy <developer> zawsze dostarcza, tylko 11Bit Studios zawsze dostarcza - to jest "zysk" niematerialny, dobry sentyment graczy do spółki jako takiej na kolejne premiery.
Choć wiem, że nikt tu ze spółki nie zagląda i nie odpisuje, chciałem jedynie dać pozytywną opinię od siebie, żeby było szersze pole do dyskusji.
Co do rentowności finansowej, myślę że dobrze będzie zobaczyć na podsumowaniu rocznym czy jakkolwiek udało się przebić koszta zyskami z tego tytułu, trzymam kciuki, że tak, bo to dobry tytuł i zasługuje na dobry wynik.
Choć wiem, że nikt tu ze spółki nie zagląda i nie odpisuje, chciałem jedynie dać pozytywną opinię od siebie, żeby było szersze pole do dyskusji.
Co do rentowności finansowej, myślę że dobrze będzie zobaczyć na podsumowaniu rocznym czy jakkolwiek udało się przebić koszta zyskami z tego tytułu, trzymam kciuki, że tak, bo to dobry tytuł i zasługuje na dobry wynik.