@pieniek, ja właśnie oglądam streaming nitka na twitch i chciałbym się odnieść do Twoich zastrzeżeń
W jakimś komentarzu dotyczącym gry przeczytałem że wadą jej jest zbyt szybka możliwość zebrania niezbędnych rzeczy. Przeszukanie lokacji startowej odwiedziny handlarza powodują ze JUŻ się nabywa duże ilości potrzebnych artykułów
To nie do końca prawda, "resource'y" mają to do tego, że się bardzo szybko wyczerpują - na początku nic nie masz "zbudowanego", jak zbudujesz łóżko to już nie masz drewna żeby zapalić w piecu później jak będzie zimno.
Troszkę dziwnym wydaje się tez możliwość DUŻEGO udźwigu poszczególnych bohaterów gdy zbierają 30 kawałków drewna czy 40 + dodatkowe ITEMY. To wydaje się mało realistyczne jeśli człowiek jest głodny znużony niewyspany i zmęczony.
Każdy bohater ma określoną pojemność plecaka, np. 10, 12, 15 a produkty są pogrupowane (prawdo podobnie wg. wagi) - czyli np możesz w jednym slocie zmieścić 5 itemów typu woda czy lekarstwa ale już tylko 2 itemy typu drewno. Jeśli człowiek jest zmęczony lub ranny to po prostu wolniej się porusza.
Łatwość dostępność zdobywania rzeczy (nawet handlarz sam przychodzi do ciebie z pełnym wyborem artykułów) jest dla mnie czymś mocno niezrozumiałym jeśli chcieliście oddać dramatyzm sytuacji ludzi którzy tkwią w samym epicentrum konfliktu. CZY w sarajewie tak było czy w dubrowniku i wielu innych niszczonych i niebezpiecznych miejscach ,tak było że handlarze stukali do drzwi ludzi oferując pełne spektrum artykułów od sasa do lasa OD broni poprzez deski i żywność + dodatkowe unikalne itemy jak komponenty do radia itp.
Twórcy i recenzencji wielokrotnie powtarzali, że to nie jest prosta gra - i tak jest naprawdę. Tak jak na prawdziwej wojnie na początku nie jest tak źle - każdy ma zapasy jakiegoś jedzenia, może nie jest zimno itp. ale potem zapasy jedzenia się kurczą i to wszystkim - trzeba o nie bardziej walczyć, niektórzy dostają broń, pojawia się agresja u ludzi oraz inne problemy. Z dania na dzień jest coraz gorzej - i tak jest też w TWoM.
Ja jestem pod wrażeniem możliwości tej gry choć wiem, że wielu aspektów nie dało się umieścić w grze ze względu na ograniczenia czasu czy atrakcyjności gameplaya. Mimo cieżkiego tematu i w miare dobrego realizmu gameplay bardzo mi się podoba.
http://www.twitch.tv/nitek69 - link to streamingu na twich, być może poźniej pojawi się zapisana sesja na yt.