Tak teraz jest jasne, widocznie wcześniejsza wypowiedź była nieprezycyjna, mówiaca o raportach sprzedażowych, wyjątkiem miał być tylko koniec roku. Ten fakt potwierdzałoby np.to że w raporcie za 3qw 2014 napisaliście, że nie uwzględniliście sprzedaży , Anomaly Defenders na komórki, bo danych sprzedażowych nie dostaliście.
Ale teraz już faktycznie sprawa została wyjaśniona.
Pozdro.
Pytanie do ADMINA dot. raportu za 1Q2015
-
Jeszcze tylko jedna kwestia, żeby wszystko już było jasne... Na jakiej podstawie robicie szacunek za ostatni miesiąc w danym kwartale?Admin pisze:Być może niezbyt jasno wyjaśnialiśmy to w przeszłości albo robiliśmy to zbyt "sztywnym" językiem. Zasady księgowe nie były zmieniane.
Powtórzę zatem. Raport finansowy za I kwartał 11 bit studios opublikowany w maju uwzględniał pełne dane sprzedażowe ze Steam (i innych platform) za styczeń i luty oraz szacowane dane sprzedażowe za marzec. Jeśli ostateczne dane marcowe będą nieco różniły się od danych szacowanych (doświadczenie mówi nam, że odstępstwa są niewielkie) to kwoty będą skorygowane w raporcie za II kwartał. Taki sam mechanizm obowiązuje przy kolejnych raportach kwartalnych.
Mam nadzieję, że wyczerpałem temat.
Pozdrawiam.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Dzień dobry
Dane, o które Pan pyta, powstają na podstawie raportów sprzedażowych, które otrzymujemy na bieżąco od operatorów platform dystrybuujących nasze tytuły, w tym Steam. Nie są one tożsame z rozliczeniami księgowymi, które następują z pewnym przesunięciem czasowym co nie pozwala nam uwzględnić ich w raportach kwartalnych. Dlatego w raporcie za I kwartał uwzględniliśmy pełne dane sprzedażowe i księgowe za styczeń i luty oraz dane szacunkowe za marzec. Jeśli dane ostateczne za ten miesiąc będą różniły się od szacunkowych, różnica zostanie uwzględniona w sprawozdaniu za II kwartał. Powtórzę, że z naszych wieloletnich doświadczeń wynika, że korekty są śladowe.
Mam nadzieję, że ostatecznie wyjaśniłem nurtujące Pana kwestie.
Pozdrawiam
Dane, o które Pan pyta, powstają na podstawie raportów sprzedażowych, które otrzymujemy na bieżąco od operatorów platform dystrybuujących nasze tytuły, w tym Steam. Nie są one tożsame z rozliczeniami księgowymi, które następują z pewnym przesunięciem czasowym co nie pozwala nam uwzględnić ich w raportach kwartalnych. Dlatego w raporcie za I kwartał uwzględniliśmy pełne dane sprzedażowe i księgowe za styczeń i luty oraz dane szacunkowe za marzec. Jeśli dane ostateczne za ten miesiąc będą różniły się od szacunkowych, różnica zostanie uwzględniona w sprawozdaniu za II kwartał. Powtórzę, że z naszych wieloletnich doświadczeń wynika, że korekty są śladowe.
Mam nadzieję, że ostatecznie wyjaśniłem nurtujące Pana kwestie.
Pozdrawiam